Jordi Sayerza Mercader
per en 29 Maig 2013
2,482 Vistes

 

Ben segur que pots trobar info més detallada i correcta en altres blogs i webs, però això és el que jo he percebut i em ve de gust explicar.

 

La Xina és tremendament desconeguda, com a mínim per la gent que jo conec a Barcelona. Molta gent intenta pensar en coses xineses i la majoria de vegades són japoneses. Imagino q als xinos no els farà molta gràcia, especialment ara, en plena guerra diplomàtica per les illes Senkaku / Diaoyu.

 

Notes sobre tòpics que crec es comenten:

-        Imatge: els xinos son pobres ignorants q van en bici per carrers bruts.

o       Com diré a cada article, parlo del q jo conec, és a dir, Jiaxing: aquí la gent no és pobra, al contrari, segons la gran quantitat de cotxes de luxe q hi ha pels carrers jo diria q hi ha molta gent rica.

o       És impressionant la quantitat de BMW, Infinity, Porsche, Mercedes, Lexus, Jaguar, etc q hi ha. Descapotables, amb pintura mate, models cars i grans de Toyota, Buick o Volvo o Roewe. N’hi ha molts i variats. Ara, jo no sé com són les seves cases, si paguen hipoteques o es gasten diners en altres coses.

o       I per cert, els preus dels cotxes i pisos són tant o més cars que a Barcelona, a Jiaxing. A Shanghai és molt més car!

o       Els encanta gastar diners i sobretot, aparentar: Que tothom vegi que sóc ric! I per això es tornen bojos comprant tot el que sembli marca de luxe occidental. Shopping! Shopping!

o       Alhora són bastant borregos i tenen poca imaginació. Copien el que fa la resta i compren el q comprin els altres; els tira molt anar de marca, és a dir, una mina per a les grans marques comercials q van de fashion.

o       A Jiaxing no he vist ningú demanant pel carrer ni és gaire habitual veure persones rebuscant en els contenidors. A Shanghai sí q n’he vist, però pocs. En general, crec q hi ha gent q viuen amb lo just, però mengen i viuen dignament. Desafortunadament, cada cop hi ha més gent a Barcelona que no pot dir el mateix.

 

-        Treballen com a Xinos!:

o       Sí i no. Aquí es treballa dissabtes i diumenges, molta gent. No hi ha problema x anar a comprar o fer qualsevol cosa el cap de setmana (bancs inclosos, no com als bancs i caixes a España...), però al mateix temps tenen força festes i les festes són sagrades, com a tot arreu; quan arriba l’any nou xinés p.e., cap a mitjans de febrer enguany, els treballadors tornen a les seves ciutats d’origen, durant un mes, i el país es para; no es pot fer res.

 

o       Una cosa interessant q fan és convertir diumenges en dies laborables oficialment (working weekend) per poder aprofitar els festius (i/o fer ponts).

 

o       Estan acostumats a treballar des de petits, a rebre ordres, però no els ensenyen a pensar, per això els occidentals tenen bones oportunitats laborals com a caps i responsables de fàbriques i negocis. En general, no es pot pretendre dels xinos que aportin solucions o iniciativa, se’ls ha d’empènyer i guiar, si vols que algun tema prosperi.

 

o       Els nens aprenen a llegir a casa des de que són bebès. Als 4 anys saben llegir caràcters, els números i altres dades i pel q m’han dit, acostumen a estudiar a casa varies hores per la tarda, cada dia, des de molt petits. Però el sistema és aprendre, no entendre” i això es reflexa en les capacitats dels adults.

 

-        Condueixen molt malament!: 

o       Doncs és cert. Mooolt malament! Em posa negre! Jo crec q hi ha 2 raons bàsiques: els xinos són molt egoistes, només pensen en ells mateixos i no tenen cap respecte per ningú. No els preocupa el més mínim la gent del seu voltant, siguin homes, dones, adults, nens, locals o estrangers.

o       L’altra raó és que no són respectuosos. Penso que no s’educa la població per respectar als altres, no embrutar, no fer soroll, no molestar, etc.. no tenen el concepte d’espai vital personal i acostumen a trepitjar-se els uns als altres sense compassió, per aquestes raons fan com si estiguessin sols al món i per això no posen intermitents, canvien de carril (en realitat jo crec q no saben què és un carril) constantment sense mirar, no s’aturen mai als passos de vianants, ni que creui una mare amb cotxet de bebè i nens petits de la mà. Passen. Van contra-direcció sovint. Per creuar un carrer has de mirar a dreta, esquerra, a dalt, a baix, en diagonal, als peus i a dalt dels edificis i tornar a mirar, xq et pot sortir un vehicle de qualsevol lloc inesperadament.

 

o       He sentit que algunes companyies occidentals prohibeixen als seus expatriats conduir a la Xina. A mi em sembla una exageració. Jo tinc permís de conduir aquí i condueixo normalment, sense problemes. De totes formes, no veig gaire accidents. A Barcelona en veia molts més i més greus.

 

o       I en qualsevol cas, a quin país no és difícil la circulació? A Hanoi no era capaç de travessar els carrers per la densitat constant de vehicles, als països anglesos condueixen al revés, a Roma és una locura de velocitat, a Accrà toquen el claxon constantment i van xocant com als “autos de choque”, als països àrabs no entenia les indicacions i em perdia. I a Barcelona els cotxes no respecten les motos i a l’inrevés i és molt perillós, aixina que...

 

Apa, avui fins aquí, que he de kurrar una mica J

 

Salut!

Sayer

 

Publicat a: Viatges
Sigues el primer a qui li agrada això.
Aixina que... sigues prudent al volant xinés!!!!
4 Juny 2013
Jordi Sayerza Mercader
Vaig sobreviure a BCN 4 anys amb la moto sense accidents (x cert, l'he venuda). Espero q aquí seré capaç de no xocar, però ja em van donar un susto amb la moto elèctrica (genial vehícle!).
29 Juny 2013